Historien bakom Aronsgården

Jag heter Veronika Lundeberg. Jag äger och driver företaget Aronsgården som startades år 2000. Jag är född och uppvuxen i Insjön. Bor nu mera i Häradsbygden som ligger mellan Insjön och Leksand. Som person älskar jag att ha många bollar i luften som du säkert kommer att förstå om du läser vidare.

Jag har i dag flera verksamhetsområden.

Jag utbildade mig som hästskötare med inriktning på trav och tog min första körlicens 1991. Då var jag 20 år. Hade min långpraktik hos travtränare Stig H Johansson. Där jag fick stor del av mina kunskaper. Jag praktiserade ute på Alby gård, Solvalla och ute på Sandemar, Dalarö. Jag deltog i daglig träning med hästarna och fick egna passhästar att ta hand om. Jag fick vara med och sela ut till tävlingar. Ute på Sandemar arbetade jag till största delen med unghästar och fölston. Samma år 1991 tog jag studenten och fick arbete direkt hos travtränare Per Lennartsson.

Mot Italien

Dock blev den anställningen inte så långvarig bara drygt ett år senare, nämligen september 1992 var Sverige i stor finanskris. Räntorna steg till 500% under några skakande dagar. Hästägare hämtade hem sina hästar, flera såldes, några gick direkt till de evigt gröna ängarna. Stall Lennartsson tappade ca 20 hästar från träningslistan inom loppet av några dagar. Jag och min dåvarande sambo Patrik Borg beslöt oss från att lämna Sverige. Samma vecka satt vi i bilen på väg söderut mot vårt mål som var Monte Catini i Italien.

Bilresan tog två dagar. Ingen av oss hade något arbete men redan efter ett dygn där nere blev vi båda anställda hos två olika tränare. Jag kom till Parenti och fick fina hästar att ta hand om. Min stjärna i stallet hette Meadowbranch Eddie. Han var en fin hingst efter Prakas. Han var svenskägd och vi åkte runt i hela Italien och tävlade.

Mycket var helt annorlunda det jag var van vid hemifrån. Bl.a. så skulle min Eddie ha lite lugnande innan loppet enligt tränaren. Detta var för mig helt obegripligt. Helt emot mitt tänkande. Hästen hade vid några tillfällen varit mindre trevlig att köra och kusken var helt enkelt rädd. Men hur skulle min häst kunna prestera på topp med lugnande medel i sig?

Han kom och gav mig en spruta som han ville jag skulle ge honom men jag kan så här 25 år senare erkänna att jag aldrig gav honom dom där sprutorna innan tävlingen. Jag sprutade ut medlet i halmen och jag ljög och sa att jag gett Eddie den när han frågade. Hästen vann lopp efter lopp och ägare och tränare undrade vad jag gjorde när hästen gick så bra sedan jag började där. Mitt svar var “Jag pratar svenska med honom och berättar hur mycket jag älskar honom”. Alla bara ryckte på axlarna och tyckte jag var en dum svensk.

Åter till Sverige

I drygt 1 år stannade jag i Italien sedan återvände jag till Sverige. Jag hittade inget passande hästjobb så jag tog ett arbete som kyrkvaktmästare i Åhls församling. Jag hade några egna hästar dom jag tränade på fritiden. Bildade då mitt första bolag, Traviåhl som med tiden blev Aronsgården. Tiden gick, jag fick barn och hästintresset fick läggas åt sidan under många år. Jag hade en halvtid i kyrkan men kände att jag ville arbeta mera så vid sidan av mitt arbete läste jag ekonomi samtidigt som jag utvecklade mitt företag Aronsgården. Jag insåg att det var inte så enkelt att tjäna pengar på travhästar. Så jag började med annan verksamhet i bolaget, det blev catering och servering vid bl.a. minnesstunder.

I mitt arbete i kyrkan så kom jag i kontakt med begravningsbyrån och genom ett samarbete med dom så kunde jag fylla ut min tjänst genom dessa uppdrag. Det blev ringar på vattnet, jag har under åren ordnat med mat på bröllop, dop, födelsedagar och studentfirande.

När jag så småningom avverkat min ekonomiska utbildning fick jag arbete på ett åkeri. Jag hade nu både min halvtid på kyrkan samt arbetade delvis även som ekonomiassistent på åkeriet. En dag i januari 2013 blev jag tillfrågad att börja arbeta på en Redovisningsbyrå. Jag tackade ja men insåg att jag nu hade arbete motsvarande 150%. Det resulterade till att jag sa upp mig från svenska kyrkan efter 24 års tjänst för att enbart arbeta i mitt egna företag.

Aronsgården idag

Jag har i dag flera verksamhetsområden. I huvudsak så arbetar jag som redovisningsekonom och sköter det administrativa, bokföring, bokslut löner m.m. åt flera kunder, små och som stora företag. På våren har jag många enskilda som kommer och behöver hjälp med sin inkomstdeklaration.

Utöver den här verksamheten så föder jag upp, tränar och tävlar med travhästar. Jag tillverkar egna salvor och massageoljor både till hästar och människor. Jag behandlar hästar och människor med Biolight. Ett effektivt sätt att läka skador och påskynda läkningsprocessen.

Jag har kvar min cateringverksamhet i mindre omfattning. Har ingen egen lokal utan man får hyra in mig som kock, serveringspersonal. Jag sköter allt från inköp, tillagning, dukning, servering och disk.

Är det något just du vill ha hjälp med så tveka inte att kontakta mig. Jag ser fram emot att höra av dig.

Med vänliga hälsningar,
Veronika